Mitä on kevytyrittäjyys?
Kevytyrittäjyys on viime vuosina huimasti kasvattanut suosiotaan ja Suomessa on jo yli 100 000 kevytyrittäjää.
Mistä tämä johtuu? Vastaus on yksinkertaisesti se, että kevytyrittäjille tarjotaan oman työn laskuttamiseen helppokäyttöisiä laskutus- ja kirjanpitopalveluja, jotka mahdollistavat työn laskuttamisen monelta eri asiakkaalta.
Kevytyrittäjyys voi tapahtua kahdella tavalla eli Y-tunnuksella tai ilman Y-tunnusta.
Kevytyrittäjyys ilman Y-tunnusta tarkoittaa yleisellä tasolla sitä, että laskutat tekemääsi työtä laskutuspalvelun kautta, mutta toimintasi ei ole virallisesti yritysmuotoista yrittämistä, koska sinulla ei ole Y-tunnusta.
Hankit siis oman liikeidean ja työstäsi maksavia asiakkaita ja hoidat laskutuksen laskutuspalveluna. Tässä kaikki tiivistettynä! Eikö olekin helppoa? Kevytyrittäjyys ilman Y-tunnusta on myös erinomainen harjoitus yritysmuotoiseen yrittämiseen, kun olet ensiksi koittanut siipiäsi kevytyrittäjänä.
Tässä blogissa kerron siis tarkemmin kevytyrittäjyydestä ja sen eroista palkkatyöhön ja eri yritysmuotoihin verrattuna. Kevytyrittäjyyden hyödyt ohittavat selvästi huonot puolet, joten kannattaa lukea tämä blogi loppuun. Se vie ainoastaan pari minuuttia.
Voisiko kevytyrittäjyys olla vaihtoehto minulle?
Miksi ei? Jos sinulla on pidempään muhinut ajatus omasta liikeideasta, on siinä tapauksessa kevytyrittäjyyden avulla helppo lähteä testaamaan sitä käytännössä. Voit siis kokeilla siipiäsi kevytyrittäjänä ja katsoa, voisiko liikeideasi skaalautua tulevaisuudessa suuremmaksi esimerkiksi osakeyhtiönä toimimalla.
Teetkö joskus firaabelitöitä palkkatöiden ohella? Haluaisitko laskuttaa töistäsi helposti? Kevytyrittäjyys on siinä tapauksessa lähes poikkeuksetta paras vaihtoehto.
Haluaisitko esimerkiksi rahoittaa valokuvausharrastustasi tekemällä hääkuvauksia tai kuntoiluharrastustasi myymällä henkilökohtaista valmennusta? Kevytyrittäjien laskutuspalvelu hoitaa silloin kaiken kirjanpidosta vakuutuksiin eikä sinun tarvitse huolehtia yritystoiminnan byrokratiasta.
Tiivistettynä kevytyrittäjyys on vaihtoehto sinulle, kun laskutat omaa työtäsi ja haluat helpon ja nopean vaihtoehdon. Voit tehdä kevytyrittäjän töitä sivu- tai päätoimisesti.
Mitä kevytyrittäjyys ilman Y-tunnusta on?
Ilman Y-tunnusta tapahtuvan kevytyrittämisen voi ajatella olevan yritysmuotoisen yrittäjyyden (osakeyhtiö, toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö) ja normaalin palkkatyön välimuoto. Kevytyrittäjänä tekemäsi työ on silloin yrittäjämäistä, mutta sinulla ei ole virallista yritystä, jolla olisi Y-tunnus.
Kevytyrittäjänä hankit omat asiakkaasi ja laskutat tekemäsi työn kevytyrittäjäpalvelun kautta eli olet laskutuspalvelun asiakas.
Miten kevytyrittäjyys toimii?
Kevytyrittäjyys on todella helppo ottaa käyttöön, koska tarvitset ainoastaan laskutuspalvelun.
Laskutuspalveluntarjoajia ovat esimerkiksi:
– Omapaja
– Free.fi
– Ukko.fi
– Eezy
-> Osuuspankin OP Kevytyrittäjäpalvelu eroaa muista palveluista siinä, että toimit virallisesti myös yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli toiminimiyrittäjänä, koska palvelun kautta sinulle hankitaan myös Y-tunnus.
Mitä etua OP Kevytyrittäjäpalvelusta on verrattuna kevytyrittäjäpalveluihin ilman Y-tunnusta?
- Voit vähentää verotuksessa liiketoimintaasi liittyvät hankinnat ja juoksevat kulut, kuten tietokoneen ja puhelimen kulut.
- Sinun ei tarvitse kattaa työnantajamaksuja laskutuksessasi.
- Saat arvonlisäveron palautuksia alarajahuojennuksen ansiosta, jos myyntisi on kalenterivuoden aikana alle 30 000 €.
- Saat 5 % tuloistasi verovapaasti yrittäjävähennyksen ansiosta.
Lähde: https://op-kevytyrittaja.fi/
Mitä ehdottomasti pitää ottaa huomioon palvelua valittaessa?
Vakuutukset
Ole tarkkana laskutuspalvelua valitessasi siitä, että palveluntarjoaja sisällyttää tärkeimmät vakuutukset palveluun.
Vastuuvakuutus
Laskutuspalvelua käyttäessäsi sinun täytyy olla vastuuvakuutettu palveluntarjoajan ottamalla vakuutuksella. Mikäli näin ei ole, kannattaa siirtyä kysymään tarjousta seuraavasta kevytyrittäjäpalvelusta.
Meille kaikille voi sattua haavereita työssä. Voit esimerkiksi muuttomiehenä kompastua kymmenien tuhansien eurojen arvoinen taulu sylissäsi. Kevytyrittäjänä yli 10 000 euron yllätyslasku taulusta ei varmasti ole asia minkä haluat postiluukkuusi.
Vastuuvakuutus toimii näissä tilanteissa ja korvaa vahingot omavastuulla vähennettynä. Vastuuvakuutus korvaa henkilö- ja esinevahingot. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kaikki onnettomuudet vakuutuspäätöksineen ovat tapauskohtaisia.
Tapaturmavakuutus
Jos loukkaannut esimerkiksi rakennustyömaalla, turvaa tapaturmavakuutus sinulle nopean hoidon vakuutusyhtiön kumppanuussairaalassa.
Verotus tehdystä työstä
Kevytyrittäjänä ilman Y-tunnusta et ole virallisesti yrittäjä, joten maksat ansiotuloveroa töistäsi. Tästä johtuen sinun täytyy toimittaa laskutuspalvelullesi verokortti, jonka mukaan ennakonpidätykset laskutuksestasi pidätetään.
Mikäli teet päätoimisesti töitä, on sinun varmistettava, että verokorttisi vuosituloraja on tarpeeksi korkea jäännösveroilta eli mätkyiltä välttyäksesi. Jokainen laskutuspalvelun kautta tienaamasi euro pitää muistaa huomioida omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi.
Arvonlisävero
Arvonlisäverotuksesta ei välttämättä löydy tietoa kattavasti laskutuspalveluiden sivuilta.
Ilman Y-tunnusta toimivana kevytyrittäjänä olet oikeutettu ainoastaan palkansaajan tulonhankkimisvähennykseen eli sinulta jää ALV-vähennysoikeus pois.
Y-tunnuksella toimivalle toiminimelle (eli yksityiselle elinkeinonharjoittajalle) ALV-vähennysoikeus kuuluu, joten tässä on huomattava ero ilman Y-tunnusta tapahtuvaan kevytyrittäjyyteen.
Vuodesta 2021 arvonlisäverottoman vähäisen toiminnan raja on 15 000 euroa. Y-tunnuksella toimivana kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse laskuttaa asiakkailtasi arvonlisäveroa, jos kuukausilaskutuksesi on esimerkiksi vain 1000 euroa kuussa.
Ilman Y-tunnusta toimivana kevytyrittäjänä asiakkaasi joutuvat maksamaan työstäsi arvonlisäveron, koska laskutuspalveluyritys on silloin laskuttavana osapuolena ja arvonlisävelvollisuus määräytyy laskutuspalveluyrityksen koko liiketoiminnan laajuuden mukaisesti.
Mikäli liikevaihtosi on alle 30 000 euroa vuodessa, voit hakea arvonlisäverovelvollisuuteen alarajahuojennusta.
Kannattaa laskea siis tarkkaan, onko kevytyrittäminen järkevämpää Y-tunnuksella vai ilman.
Rahoitus?
Kevytyrittämisen huonoja puolia rahoituksen saamisen suhteen on se, että et voi hakea yrityslainaa ilman Y-tunnusta.
OP Kevytyrittäjänä sinulla kuitenkin on myös Y-tunnus ja voit hakea yrityslainaa tai esimerkiksi laskurahoitusta samalla tavalla kuin muutkin yritykset.
Ilman Y-tunnusta toimimalla sinun pitää siis hakea lainaa yrityksesi tarpeisiin henkilökohtaisesti, etkä saa korkoja vähennettyä verotuksessa.
Mitä huonoja puolia on kevytyrittäjyydestä?
Laskutuspalvelun veloittama palkkio on keskimäärin 4–5 % luokkaa laskutuksesta. Kannattaa myös tutustua huolellisesti muihin ehtoihin. Ylläpitomaksu? Avausmaksu? Minimiprovisio?
Kevytyrittäjyys ilman Y-tunnusta ei sovellu kaikkiin töihin, koska et ehkä voi laskuttaa luvanvaraisiksi säädettyjä töitä. Luvanvaraista toimintaa ovat esimerkiksi kiinteistönvälitys ja vartiointiliikkeen pitäminen, joihin valitsemallasi laskutuspalveluyrityksellä ei todennäköisesti ole toimilupaa. Laskuhan töistäsi menee asiakkaallesi laskutuspalveluyrityksen nimissä.
Kun olet valitsemassa laskutuspalvelukumppania kannattaa heti nostaa kissa pöydälle ja kysyä voinko laskuttaa kyseisiä töitä. Esimerkiksi luottamustehtävien palkkioiden laskutus ei onnistu, koska verottaja on niistä erikseen ohjeistanut, ettei niitä voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta.
Mitä etuja on kevytyrittäjyydestä?
Laskutuspalveluiden käyttö ilman Y-tunnusta on helppoa ja säästyt monelta vaivalta, kuten kirjanpidolta, vakuutuksien ottamiselta ja arvonlisäverotukselta. Virallisena yrittäjänä joutuisit tekemään ne itse tai teettämään ne tilitoimistolla. Kaikki tämä hallinnollinen byrokratia toimii automaattisesti kevytyrittäjäpalvelun kautta.
Helppoa ja mukavaa, eikö?
Lopuksi
Kevytyrittäjäpalvelu on erinomainen tapa kokeilla pienimuotoista yrittäjyyttä, koska sen voi lopettaa koska tahansa ja laskutuspalveluja on helppo käyttää.
Suomessa on jo kymmeniä tuhansia kevytyrittäjiä ja suosio nousee vuosi vuodelta.
Mikäli sinulle jäi kysyttävää tästä blogista, ole meihin yhteydessä esimerkiksi sähköpostiosoitteeseen [email protected].